Hur Man Förvarar Olivolja
På grund av olivoljans höga innehåll av enkelomättade fetter kan den förvaras längre än de flesta andra oljor - så länge den förvaras på rätt sätt. Oljor är känsliga och behöver hanteras varsamt för att bevara sina hälsofrämjande egenskaper och för att förhindra att de blir en hälsorisk full av fria radikaler.
När du väljer plats för förvaring, kom ihåg att värme, luft och ljus är oljans fiender. Dessa element hjälper till att skapa fria radikaler, vilket till slut leder till överdriven oxidation och härskning i oljan som ger en dålig smak i munnen. Ännu värre, oxidation och fria radikaler bidrar till hjärtsjukdom och cancer.
Härskning kan inträffa långt innan du kan smaka eller lukta det. Ranschig olja skadar celler och använder upp värdefulla antioxidanter även om härskad olja inte utgör en matsäkerhetstyp av hälsorisk, desto mindre du konsumerar, desto bättre.
De bästa förvaringsbehållarna för olivolja är antingen gjorda av tonat glas (för att hålla ute ljus) eller ett reaktivt metall, såsom rostfritt stål. Undvik metallbehållare gjorda av järn eller koppar eftersom de kemiska reaktionerna mellan olivoljan och dessa metaller skapar giftiga föreningar. Undvik också de flesta plaster; olja kan absorbera skadliga ämnen såsom polyvinylklorider (PVC:er) från plasten. Behållarna behöver också ett tätt lock eller lock för att hålla ute oönskad luft.
Håll det svalt
Temperatur är också viktigt för att förhindra nedbrytning av olivoljan. Experter rekommenderar att förvara oljan vid 57 grader Fahrenheit, temperaturen i en vinkällare. Är du inte lyckligt nog att ha en vinkällare? En rumstemperatur på cirka 70 grader Fahrenheit kommer att vara bra. Om ditt kök är regelbundet varmare än så kan du kylskåpsförvara oljan.
I själva verket är kylskåpet bäst för långtidsförvaring av alla olivoljor utom premium extra jungfru. Överväg att förvara små mängder olivolja i en tät behållare i rumstemperatur - kanske i en liten, korkad porslinskrug som håller ute luft och ljus. På det sättet är din olivolja omedelbart redo att använda. Förvara resten i kylskåpet, men kom ihåg att kyld olja kommer att stelna och bli grumlig, vilket gör det svårt att använda. Återställning till rumstemperatur återställer dess fluiditet och färg.
Ett annat alternativ är att förvara olivolja i en bredmunnad glasburk i kylskåpet. Även om den stelnar kan du enkelt skopa upp önskad mängd. En klar burk är bra eftersom det är mörkt inne i kylskåpet större delen av tiden.
Om du inte vill kylskåpsförvara din olivolja, förvara den i en mörk, sval skåp borta från spisen eller andra värme-producerande apparater. Olivolja-kännare rekommenderar att förvara premium extra jungfruoljor i rumstemperatur. Om de kyls kan kondens bildas och påverka deras smak negativt. Kylning påverkar inte kvaliteten eller smaken på andra olivoljor.
Olivoljan håller sig bra om den förvaras i en tät behållare i en sval, mörk skåp i cirka ett år. Om den är oöppnad kan oljan hålla sig i upp till två år.
Ålder är inte bättre
Till skillnad från vin förbättras inte oljan med åldern. När olivolja blir äldre bryts den gradvis ner, mer fri oljesyra bildas, surhetsgraden stiger och smaken försvagas. Extra jungfruoljor håller bättre eftersom de har en låg surhetsnivå från början, men du bör använda lägre kvalitetsoljor inom några månader eftersom de har högre surhetsnivåer från början. När oljan står på din hylla ökar dess surhetsgrad dagligen och snart är den inte aptitlig.
Du får den bästa kvaliteten och smaken från din olivolja om du använder den inom ett år från pressningen. Olivolja förblir på sin topp i cirka två eller tre månader efter pressningen, men tyvärr har få etiketter tappningsdatum eller "bäst före" datum, än mindre pressningsdatum.
Mera står på spel än smak dock. Forskning visar att näringen i olivoljan försämras med tiden.
I en studie som publicerades i maj 2004 i tidsskriften Journal of Agriculture and Food Chemistry testade spanska forskare jungfruolivolja som hade förvarats i 12 månader under perfekta förhållanden.
Vad de fann var ganska överraskande: Efter 12 månader hade många av oljans primära läkande ämnen i princip försvunnit. Allt vitamin E var borta, så mycket som 30 procent av klorofyllen hade försämrats, och 40 procent av beta-karoten hade förgåtts. Fenolnivåerna hade också sjunkit dramatiskt.