Genom att kombinera extra jungfruolivolja Athenolia av högsta kvalitet med vit tryffel Tuber Magnatum Pico bevisar den teorin genom att skapa en sällsynt krydda som är mycket större än summan av sina delar - och perfekt för pasta, sallad och fisk.
Teamet på Eulogia of Sparta börjar med ekologiskt odlade Athinolia-oliver handplockade från sina egna odlingar nära antika Sparta i Laconia, Grekland. Från dessa ovanliga oliver producerar de Ultra Premium Extra Virgin Olive Oil med mycket låg syrahalt (0,2 till 0,4 % fria fettsyror).
Kombinationen av vit tryffel som kommer från Alba och Molise och den utmärkta olivoljan från Monemvasia utgör Ultra Premium olivolja med vit tryffel.
Men, låt oss ta reda på mer om tryffel. Tryffel är en relativt sällsynt art av underjordisk svamp som växer i rötterna på vissa träd eller buskar. Tryffel kallas bokstavligen "fruktbärande fertil kropp" och fäster vid växten med en groddkompositionsstruktur som kallas "mycelium". Dessa svampar omsluter växternas tunna rothår och suger främst kolhydrater medan växtrötterna gynnas och därmed ökar sin förmåga att absorbera vatten, kväve och andra ämnen som kalium, fosfat, järn och spårämnen från jorden. Dessutom är den en bra källa till protein och kolhydrater. Slutligen är tryffel idealisk för individer som inte kan eller vill konsumera för mycket fett, och den största hälsofördelen med tryffel är att den är kolesterolfri.
Detta kombineras med Tuber Magnatum Pico, en mycket uppskattad vit tryffel som finns i södra Europa, som de importerar från Alba, Italien. Blandningen mognar i mer än 30 dagar innan den tappas på flaska och förvandlas till en speciell delikatess. Tryffeln ger oljan en lyxig smak och en distinkt arom. Den resulterande ambrosian är perfekt för att avsluta pasta, risotto, sparris eller fisk; den passar också utmärkt med gruyereost och honung.
Smaknoteringar: Olivoljan får en lyxig smak, intensiv, med mjuka kvardröjande, jordiga tryffeltoner med en omisskännlig arom.